-

Якщо Ваша дитина ще не лепече, ось декілька порад про те, як можна сприяти та підтримувати лепетання у малюка☝

🔔«Як допомогти дитині почати лепетати?» – часто запитують батьки, які стурбовані розвитком мовленнєвої сфери свого малюка.

🗣 Лепет – певний етап, який проходять усі дітлахи у віці 6-8 місяців, перш ніж почати говорити справжні слова. Завдяки лепетанню малюк вчиться розрізнювати звуки рідної мови, а також тренується координувати свої артикуляційні органи, для того, щоб промовляти більш складні звукокомплекси та перші слова. Деякі малюки можуть пізніше за своїх однолітків починати лепетати.

☝🤓 Якщо ваша дитина ще не лепече, ми підготували 5⃣❤ порад про те, як можна сприяти та підтримувати лепетання у малюка:

✅✅✅ Встановіть зоровий контакт.Оберіть час, коли ваш малюк налаштований на «розмову» та має хороший настрій. Це може бути час після денного сну або купання. Розташуйтеся навпроти дитини, щоб вона бачила ваше обличчя та рот.

✅✅✅ Почніть промовляти склади.Посміхніться малюку, торкніться його, щоб привернутися до себе увагу, та почніть інтонаційно промовляти складові ланцюжки (напркиалд, «дадада», «мамама» чи «бабаба»). Подивіться, чи спостерігає малюк за тим, як рухаються ваші губи, чи намагається він повторювати щось за вами. Відтворюйте цей досвід щоденно по кілька разів. ❗ Пам’ятайте, що дітям потрібно багато спостереження перед тим, як вони почнуть самостійно відтворювати за дорослим звуки або склади.

✅✅✅Зачекайте декілька секунд, щоб дати дитині можливість відреагувати.Робіть паузи після промовляння складів. Очікування може даватися нам, дорослим, нелегко. Але для того, щоб дитина відповідала взаємністю, потрібно передбачити «час на роздуми». Навіть, якщо дитина ще не повторює за вами, продовжуйте експериментувати з цікавими для неї звуками: наприклад, імітуйте звук автомобіля «брм», або покажіть губами, як робить рибка.

✅✅✅ Використовуйте “дитячий” стиль розмови.Усі дорослі інтуїтивно адаптують свій тембр та висоту голосу, коли спілкуються з малюками. Як показують дослідження, така манера спілкування є дуже корисною для розвитку мови та мовлення дитини. Це, як відомо, привертає її увагу та залучає до процесу спілкування!

✅✅✅ Як тільки ваша дитина промовить будь-який звук – повторіть його за нею!Ваша дитина почне розуміти, що ці вокалізації вам сподобалися, і вона захоче продовжити цю гру. Не забувайте, що малюки більше мотивовані наслідувати, коли це весело і позитивно, тож нехай цей процес приносить лише радість вам обом!

☝🤓 Якщо ваш малюк не починає лепетати навіть з часом, обов’язково зверніться на консультацію до фахівця, щоб проаналізувати його розвиток та оцінити потребу в ранній допомозі.

*Взято #рано_центр#поради_рано#логопедкиїв#лепет#розвиток_мовлення

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *