-

Чи всі поцілунки однаково корисні для дитини?

Поцілунки мами — сила, яка позитивно впливає на вашу дитину. Дослідження свідчать, що діти, мами яких були ласкаві та ніжні до них, виростають більш стійкими та менш тривожними. Однак, чи всі поцілунки — корисні та чи потрібно змушувати дитину цілувати «цю тьотю» чи бабцю, якщо вона не хоче?

Якщо ви батьки, то, мабуть, чули фразу «Не заціловуй її/його, — розбестиш і почне вередувати!». На противагу цьому результати експериментальних досліджень показали, що покращення якості відносин між матір’ю та дитиною пояснюють зменшення кількості психічних проблем у дітей.

Важливо створити та підтримувати довірливі стосунки між батьками чи опікунами та дитиною з якомога більш раннього віку. Такі стосунки формують почуття безпеки в малюка, що стає буфером від стресу в дорослому житті.

Є й інший прояв любові до дітей — від людей, які для дитини є незнайомцями або не близькими членами сім’ї. У нашому суспільстві склався певний стереотип, що відмова чи небажання дитини поцілувати чи обійняти знайому або ж, навіть, власну бабусю — це прояв неповаги. Багато батьків піддаються цьому стереотипу та змушують дітей поводити себе інакше, сварять їх або вчать, що так робити — погано. Можливо, ви пам’ятаєте подібні сцени й із вашого дитинства.

Батьки та інші дорослі повинні бути чутливими до дискомфорту, який можуть відчувати деякі діти. Ви не навчите дитину поваги, примушуючи поцілувати чи обіймати будь-кого, навіть дідуся. Якщо дитина сором’язлива й не має довірливих зв’язків із певною людиною, не варто очікувати, що вона буде фізично прихильною. Щоби дитина не відчувала дискомфорт у таких ситуаціях — навчіть її висловлювати власні бажання й думки, наприклад: «Я не дуже люблю обніматися й цілуватися».

Навчайте дітей встановлювати візуальний контакт, слухати, бути ввічливим і привітним, відповідати на запитання. Хороша розмова чи гра, буде більш позитивною для дитини, ніж примус до фізичного вираження прихильності.

Не забувайте повідомляти дітям, що ви поважаєте їхнє рішення. «Це не означає, що ви не любите свою бабусю — це просто означає, що ви не в настрої й не хочете цілувати її прямо зараз», — слова, які допоможуть вашій дитині в комунікації та не викликатимуть у неї почуття провини.

Близькі відносини дітей у родині та з друзями варто моделювати на власному прикладі та з допомогою діалогу. Якщо дитина дуже тривожна, варто, насамперед, працювати над цим. Ми не можемо просто змусити її зробити те, що її лякає. Пояснюйте дитині, що, хоч вона й не бачила цю людину часто — вона безпечна і приємна вам. Спонукайте родичів чи ваших друзів проводити більше часу з вашою дитиною, щоби встановити довірливі, комфортні стосунки.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *