-

Мультики. Дивитися як?


Про норми і межі в перегляді мультфільмів дітьми. Отже, 10 пунктів, на які варто звернути увагу батьків:

🖍Задайте собі питання: для чого я вмикаю дитині мультик? Щоб відпочити / налагодити стосунки? Для розвитку дитини? Розвага?

🖍Коли зрозуміли мету – підбираємо мультфільм. Розвиток відповідно до віку, розваги. Переконуємося, що мульт підходить для цієї мети і відповідає віку! Підлітки, правда, вже обирають самі. Але навіть тут фільм для сімейного / спільного перегляду можете порекомендувати ви, разом вибрати.
🖍Якщо мета – дати собі відпочити / налагодити стосунки. Це нормально. Тут важливо обмеження за часом. А також пошуки інших можливостей зайняти дитину / дітей крім мультфільмів. Ігри, завдання, аудіоказки. Організувати допомогу, якщо необхідно.
🖍МОЗ не рекомендує показувати дітям мультики до 3 років. Ми з донькою слухали пісеньки з радянських мультиків, наприклад. Ну, якщо вже зовсім ніяк. Тоді щось найпростіше, але не більше 10 хвилин в день. Для дошкільнят (3-7 років) – 30 хвилин в день. Якщо 40 хвилин, то з перервами. Школярам трохи більше, але не набагато. Великий екран і дистанція не менше 3-х метрів від нього. І пам’ятайте, якщо ви на 1 хвилину прострочили час, нічого. Головне – не захоплюватися. Не вмикати мультфільми перед сном. І дивитися на реакцію дитини. Перезбуджується, можливо, це не її мультфільм.
🖍Якщо дитина років з 5-ти щось починає дивитися нишком, зверніть увагу, на те, що вона дивиться. Не поспішайте лаяти. Що вона там шукає? Можливо, шанс бути неправильним. Або відповіді на питання, які боїться поставити. Важливо вийти на діалог і розібратися з причиною. Пошукати прийнятне вираження.
🖍 Мультфільми ні в якому разі не повинні заміняти спілкування з дитиною, прогулянку і гру з нею. Це стосується і підлітків.
🖍Якщо дитина глибоко занурюється в мультики, крім них немає інших інтересів. Стала емоційно нестабільною. Зверніть на це увагу. Якщо не можете розібратися в причинах, звертайтеся до фахівця.
🖍 Не годувати з мультфільмами. Це формує нездорову харчову звичку. Важливо їсти і відчувати насичення.
🖍 І пам’ятайте, батьківський приклад – заразливий. Якщо ви самі годинами сидите біля блакитного екрана замість прогулянки. І їсте перед екраном телефону, то, що б ви не робили, дитина буде повторювати. Або ставити закономірне питання «А чому мені не можна?»
🖍 А ще ви повинні бути впевнені в тому, що у вас в родині саме такі правила. Інакше будь-який каприз може збити вас з пантелику.⠀Подаєте своїм дітям особистий приклад?
Акатова Олена

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *