-

“Дружба з горщиком.”

“Привчання” до горщика – це одна з топ тем у батьків. І дуже часто під тиском бабусь/подруг/історії з інтернету батьки припускаються типових та поширених помилок, які ускладнюють життя і їм і дитині, можуть призводити до затягування процесу освоєння горщика або навіть формування закрепу чи стримування сечовипускань. Важливо знати основи фізіології та психології дитини 👶, щоб зробити цей процес максимально природним.

Чого ми прагнемо у цьому процесі❓Щоб дитина усвідомила свою потребу попісяти/покакати, сказала нам про це і отримала необхідну допомогу або зробила все максимально самостійно.Це НЕ про “я посадила і він попісяв” по команді/на прохання.Це про СВІДОМУ реалізацію своєї фізіологічної потреби. Коли починати❓Всупереч поширеній думці, що чим раніше почати, тим швидше дитина навчиться чи щось типу того, практика та здоровий глузд показує, що більшість дітей готові до розуміння процесу освоєння гігієнічних навичок у віці 18-36 міс. Ознаки готовності дитини до освоєння горщика❓

🟢підгузок може залишатися сухим протягом ~2 годин

🟢 у дитини є певним ритм дефекації

🟢дитина знає назви частин тіла, одягу, пробує або може сама зняти трусики/штанці та одягати їх назад

🟢у дитини є розуміння понять “попісяти”/”покакати”

🟢дитині не подобається брудний підгузок на ній або вона може сказати вам, що підгузок таки брудний

🟢дитина здатна сигналізувати про потребу сходити в туалет або словами або невербально, але свідомо. Тобто не просто плакати чи метушитися, як це роблять немовлята. А саме вказати на область статевих органів, чи показати пальчиком чи принести горщик. В різних дітей ці ознаки проявляються у різному віці. Немає лампочки 💡, яка загорається у всіх у певному віці і це означає пора. Хтось з дітей за рівнем розвитку може мати всі ознаки у 18 міс, хтось у 24, а хтось у 36 міс. І це НОРМАЛЬНО. Це ніяк не означає, що “піде в школу у підгузку” (ви багато бачили таких дітей?) чи “ніколи не звикне” (ага, дорослих таких ну дуже багато, правда 🙈)Тому ключове тут: орієнтуємося на дитину, а не на бабусю/сусідів/родичів/бахвальство у мережі (бо дійсно, у “більшості” діти в 6 міс уже ходили на горщик і самі його виносили).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *